Egna experiment





99 roliga experiment av Elke Dannecker och Birgit Rieger
Experimentet gick ut på att man skulle förstå varför himlen är blå i dagsljus och röd när solen är påväg ner. Genom att hälla 1 tsk mjölk i ett glas vatten och sedan lysa med en ficklampa från olika vinklar kunde man se detta. Uppifrån - rött ljus, från sidan - blått ljus. 
Experimentboken är lätt, innehåller mycket bilder och varje experiment står förklarat i boken. Man behöver inte alltid ha material för att utföra experimenten utan ibland räcker det med kroppen. Boken kan rekommenderas för både barn och pedagoger.




Kul att kunna om vatten av Brenda Walpole
Experimentet gick ut på att man skulle se vilken roll medel som diskmedel har mot fett. Genom att blanda vatten och olja (olivolja) och se att de lägger sig lager på lager och att sedan blanda i diskmedel så ser man att diskmedlet bryter sönder oljan i små droppar och att vattnet ser mjölkaktigt ut.
Experimentboken har roliga experiment blandat med fakta. Det är inte bara experiment utan att det knyts ihop med något, utan man förklarar syftet med experimenten. Det finns både saker man kan undersöka, experiment att göra och också lite mer avancerande experiment som man kallar trick. Finns rubriker som ”Vatten försvinner”, ”En tänjbar yta” och ”Flyta och sjunka” med tillhörande information och experiment. Att göra experimenten under en lektion med lärare skulle nog fungera väldigt bra, det finns många användbara experiment och förklaringarna är tydliga. Det står dessutom alltid beskrivet vad de tär som händer. För att göra experimenten själv utifrån boken måste man dock kunna läsa ganska bra, det finns inte bilder som beskriver experimenten steg för steg.




Förbluffande experiment av Hermann Krekler och Marlies Rieper-Bastian
Experimentet gick ut på att det finns kraft lagrad i en ballong, och att man kan testa detta genom att skapa ett vindkraftverk. Genom att blåsa upp en ballong, tejpa på ett egengjort vindkraftverk och sedan sticka hål på ballongen under vindkraftverket börjar snurra. Experimentboken verkar vara ganska svår för barn i de åldrarna vi ska undervisa i, men för en pedagog verkar den väldigt bra. Det finns inte direkt några enkla experiment, utan de kräver förberedelser. Men absolut en experimentbok som kan rekommenderas för pedagogen.




Egna experiment med materia och material av Peter Mellett
Experimentet går ut på att förstå hur mycket vatten som tas upp av sand och lera. Genom att "filtrera" vatten genom jord så ser man att inte riktigt allt vatten gick igenom. Det tog ca 35 min innan det slutade droppa. Av de 2 dl som häldes i kom det igenom drygt 1,5 dl. Det sugs alltså upp en del vatten av de lerpartiklar som finns i jorden. Experimentboken har bra förklaringar och är ganska enkelt. Det finns alltid en förklaring till vad som händer. Vi tror att denna bok skulle kunna passa våra årskurser bra, det kan dock vara lite svårt för de yngsta att läsa. Längst bak i boken finns det också ordförklaringar.

Lets do this!

En mulen dag åker Evert hela vägen till Trollhättan för en dag full med seminarium och uppgifter, nu attans taggar vi!!




Vi klappar kossor i Nuntorp!
















































evertnaturvetenskap.blogg.se

En skolblogg av Maria, Meliha, Malin & Emilia

RSS 2.0