Stenungsund
Bilder från dagen:






































































Inom vilka arbetsområden/teman skulle det passa speciellt bra med ett besök på Molekylverkstan för en klass F-3?
Många olika områden skulle passa bra för ett besök! T.ex olika ekosystem, kroppen med organen och sinnena, balans, tyngdpunkt och jämvikt, materials egenskaper, vilka material olika vardagliga föremål är tillverkade av och hur de sorteras, vattnets olika former, luftens egenskaper, enkla lösningar och blandningar inklusive avdunstning och filtrering och med på köpet kommer då naturvetenskapliga undersökningar genom experimenten... Men om vi ska välja ett område så väljer vi att arbeta med det centrala innehållet:
- Materials egenskaper och hur material och föremål kan sorteras efter egenskaperna utseende, magnetism, ledningsförmåga och om de flyter eller sjunker i vatten.
- Vattnets olika former: fast, flytande och gas. Övergångar mellan formerna: avdunstning, kokning, kondensering, smältning och stelning.
Alltså fokus på vatten och vattnets egenskaper. Detta valde vi eftersom det var det vi fick se mest av när vi själva var där. Och vi tyckte det var väldigt roligt, och tror att barnen också skulle tycka det. Beroende lite på hur besöket är upplagt så rör det vid lite olika förmågor och arbetssätt som finns med i Lgr11.
Ge exempel på övningar/aktiviteter i Molekylverkstans utställning som illustrerar några viktiga begrepp som har med materia/materials egenskaper att göra.
I själva utställningen kanske vi inte uppfattade att det fanns så mycket av detta, inte explicit i alla fall, men däremot mycket genom laborationerna, experimenten och med en kompetent handledare och lärare t.ex. materias förändrade beteende/form vid kemiska reaktioner och dessutom i en hållbar-utvecklings-anda! Vi skulle ha uppskattat att ha någon "guid" med även i utställningen, och någon som kunde ha uppmärksammat oss på rätt saker.
Ge exempel på någon aktivitet i utställningen som ni i gruppen tyckte var speciellt intressant/spännande.
Vi tyckte mest om experimenten med en kunnig persons närvaro men även många saker i utställningen. Det hade nog varit till hjälp att ha en "guide" där också även om det fanns skriftliga instruktioner och förklaringar, frågor uppstår alltid! :) Om vi ska välja någonting blir det på plats två: pusslet av kroppens "innehåll" och ögats. Det hjälper nog elever att verkligen få "en känsla" av var sakerna sitter. Sådana modeller/pussel i skolorna tack! :) Och på första plats kommer det självfungerande/välfungerande/välbalanserade ekosystemet som var skapat i en stor bokal och som skötte sig helt självt. Vi tycker att ekosystemet och ekologi är en slags nyckel till att förstå hur så mycket annat "hänger ihop" och påverkas, särskilt med tanke på att hållbar utveckling ska genomsyra all undervisning och få eleverna att förstå konsekvenser på längre sikt och så har vi ju arbetat med detta en hel del i kurserna så att det kändes lite " hemtrevligt" :)

Kommentarer
Anonym
Hej EVERT!
Kul att se era bilder från Molekylverkstan!
Intressant att ta del av era reflektioner också - jag håller med om att "Ekosystemet" som de har är väldigt häftigt! Jag har hört av personalen på Molekylverstan att de startade det då Molekylverkstan öppnade (tror jag...), mvilket är många år sedan....Och det bara står där och "lever"!/MIA
Trackback