Kraft & rööööörelse: Vad är/innebär tyngdpunkt?
Årskurs F-3
På första bilden ser vi hur eleven kan hitta balanspunkten genom att balansera en blyertspenna på fingret. När pennan har balans är stället ovanför fingret pennans balanspunkt och själva fingret blyertspennan balanserar på kallas stödyta. På nedre bilden gör vi likadant fast elevern får hitta balansen med hela kroppen.

Denna bilden visar att massan skall vara jämd fördelad inte volymen. Skenet kan bedra!
Man skulle kunna säga att tyngdpunkten är precis där ett föremåls/en persons "balans" infinner sig och på samma gång. Man kallar också det som finns under tyngdpunkten för stödyta, om tyngspunkten vilar på stödytan har föremålet balans, men flyttas det utanför skapas en obalans och föremålet kan ramla av. Därför blir det enklare att hitta en balans om stödytan är större.
Eleverna får själva prova med att försöka få objekt att balansera eller hänga rakt. De kan också pröva med sina egna kroppar på skolgården/lekparken genom balansgång och på gungbrädor. Genom att prova sig fram till tyngdpunkten kommer de att märka att tyngdpunkten inte alltid är där den ser ut att vara, som till exempel osymmetriska objekt, utan att de beror att dess tyngd är jämt fördelad...
Samtidigt kan eleverna också få testa vilken skilnad det gör att ha en stor respektive liten stödyta i förhållande till storleken på föremålet.

Kommentarer
Anonym
Hej gruppen! Detta var en ganska kort beskrivning på vad tyngdpunkten är, man kan självklart utveckla det ytterligare och även komplettera med beskrivande bilder.
Mvh Edisa
Trackback