Innovatum 17/9-13

Under tisdagen hade vi en heldag på Innovatum i Trollhättan. För att beskriva dagen med ett ord: ROLIGT! Men självklart också väldigt lärorikt, och Jerry som guidade oss där lärde oss väldigt mycket kring bland annat densitet och elektrisitet.
Här kommer ett gäng bilder från dagen:
 

Vi fick sortera olika föremål efter om vi trodde att de skulle flyta eller inte 


Jerry visade att olika vätskor kan lägga sig i lager på grund av sin densitet


Vi fick testa att få en potatis att flyta genom att hälla rejält med salt i vattnet


Vi formade modellera så att den skulle flyta. Tricket är att "lura" vattnet och att få modelleran att ta större plats än vad den egentligen gör i en klump, precis som det är för båtar.
 

Vem tänker minst? Meliha såklart
 

En mycket jämn och spännande match
 
Denna skärm visade hjärnans aktivitet
 
livet i en såpbubbla
 

Vi blev som barn på nytt och tog oss en liten sväng på rullbrädebilarna

 
Vi testade konvexa och konkava speglar på avdelningen för de allra minsta (0-3 år)
 


Det blev riktiga fighter på något som liknar en dansmatta som tränar reaktionstid. Meliha vann en hund med 31 sekunder
 

Emilia spelar på "Orgeln"
 
Vi gick på disco, det var väldigt crowded...
 



Maria testar blixtrummet
 
Här är resultatet
 
Genom att använda sig av de fyra elementen, vatten, luft, eld och jord, som symboliserades av klossar kunde vi på en skärm bygga olika former av liv. 
 





Sist på dagen hade Jerry en elshow för oss, där han visade lite olika experiment som rör elektrisitet. Här visas det hur elektroner hoppar in i ett ljusrör och får det att lysa.
 
Här visar Jerry hur friktion kan skapa elektrisitet
 
Vi leder ström...
 
 



Meliha fick en ny frisyr...
 
 
 
Reflektion:
 
Trekamp
 
Till vår trekamp vill använda oss av aktiviteter som gör att eleverna både måste tänka till och samarbeta. Den första aktiviteten skulle vara den med de fyra elementsklossarna (bild finns uppe), vi skulle förklara de fyra elementen och deras relation till varandra och sedan be eleverna skapa olika figurer som vi sedan innan bestämt. Detta gör att eleverna måste samarbeta, tänka logiskt och försöka sig fram för att se sambanden. Nästa station vore att få upp en bubbla över huvudet utan att den går sönder. Varje deltagare i laget ska göra detta, man får ta hjälp av sina lagkamrater. Detta ser vi som en öving som bygger på samarbete och att inte konkurrera inom laget utan att få med sina kamrater. Till sist skulle vi vilja ha brain activity som slutstation. Tanken bakom denna övning är att få personen att varva ner och inte vara uppjagad och stressad. Eleverna skulle vara tvugna att varva ner för att få ett så bra resultat som möjligt. De skulle också få med sig hur de ska göra för att varva ner in i framtiden. 
 
 
Upplevelser av olika krafter
 
Rullbrädebilarna - vår muskelstyrka gör att vi får en dragkraft på rullbrädebilen, men man måste ändå ta i för det finns en friktionskraft som motverkar. 
 
Säkerhetsaspekter
 
Att begränsa området där eleverna vistas och ha uppsyn för att det inte ska ske olyckor så som att komma bort eller skada sig genom att ramla i trappan eller stoppa fingrar/händer där man kan skada sig. Läsa instruktioner och säkerhetsföreskrifter.  
 
Vår favorit

Det fanns mycket som vi verkligen fastnade för vilket gör det svårt att välja en favorit. Att sätta samman klossarna som symboliserade de olika elementen var kul då vi fick samarbeta för att få fram olika figurer. "dansmattan" och brain activity var skoj då man tävlade mot varandra på ett roligt sätt samt var tvungen att "tänka för mycket" respektive "inte tänka alls". 
 
 


Kommentarer
Den Blå Gruppen

Vad många och härliga foton ni fick under dagen!//Den Blå Gruppen

2013-09-23 @ 18:21:45
URL: http://denblagruppen.blogspot.se
Anonym

Jättekul att se alla era härliga foton från dagen! Bra förslag på trekamp - varierade övningar där man får testa olika förmågor./MIA

2013-09-25 @ 08:48:39


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

evertnaturvetenskap.blogg.se

En skolblogg av Maria, Meliha, Malin & Emilia

RSS 2.0